Skupno število ogledov strani

torek, 3. september 2019

Nekaj zanimivosti o Murski Soboti

Murska Sobota ima največ zelenih površin na prebivalca v Sloveniji. Ena od značilnosti mesta so njeni drevoredi. Spomeniško zaščiten topolov drevored povezuje Mursko Soboto z Rakičanom in rakičanskim parkom, sredi katerega je Dvorec Rakičan, v katerem domujeta Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan in Konjeniški klub Grad Rakičan.


Iz zbirke 1935 ustanovljenega Prekmurskega muzejskega društva je 1955 nastal Pomurski muzej Murska Sobota, danes eden od najbolj prepoznavnih regionalnih muzejev v Sloveniji s stalno razstavo o zgodovini Prekmurja.

Mestni park je eden najlepših ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji in se razprostira na površini devetih hektarjev in pol. V njem so dvestoletni hrasti, gabri, jeseni, lipe, za angleški park značilne travne zaplate in majhno umetno jezero. 


Z reko Muro so ljudje, ki živijo ob njenih bregovih, predvsem izjemno čustveno povezani. Skozi zgodovino je nenehno spreminjala tok in ustvarila mnoge mrtvice, ki so v domišljijo zbujale rečne vile in druga mitska bitja, dajale navdih pesnikom in slikarjem, danes pa so še vedno prostor redkih rastlinskih in živalskih vrst. Njena struga je bila regulirana, tok je postal hiter, toda skrivnost mrtvic in posebna srebrna svetloba, ki se v zgodnjih jutrih ustvarja na reki, sta ostali. 


(vir: https://www.murska-sobota.si/znamenitosti)


Ni komentarjev:

Objavite komentar